Confidenţialitate

Grecia: Proteste față de vaccinarea obligatorie a personalului din căminele de bătrâni

Aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au adunat miercuri în Grecia, dintre care 2.000 la Salonic, al doilea oraş al ţării, pentru a protesta împotriva vaccinării obligatorii a îngrijitorilor şi a personalului din căminele de bătrâni, a estimat poliţia.

În ajunul votului din parlament asupra unui decret care ar face obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului pentru îngrijitori şi angajaţii din centrele de bătrâni, manifestanţii, dintre care 1.000 în centrul Atenei, au afişat pancarte pe care era scris ‘Nu vaccinării obligatorii’ şi ‘Libertate’, dar şi mari cruci ortodoxe inscripţionate şi drapele elene, potrivit unui fotograf şi videojurnalist al AFP.

Săptămâna trecută, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat obligaţia ca acest personal să se vaccineze, sub ameninţarea că în caz contrar angajaţii ar putea fi suspendaţi din muncă.

Angajaţii centrelor de bătrâni vor trebui vaccinaţi cel târziu până la 16 august, iar îngrijitorii, până la 1 septembrie.

Guvernul grec a decis să ia măsuri pentru a încuraja cât mai multe persoane să se vaccineze în faţa răspândirii variantei Delta a coronavirusului, în contextul în care 99% dintre bolnavii intubaţi în spitale sunt persoane nevaccinate.

Peste 4,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze în Grecia, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori.

Însă răspândirea variantei Delta în ţară stârneşte îngrijorare. În numai două săptămâni, numărul de cazuri a trecut de la 800 la 3.000 pe zi.