Confidenţialitate

Grecia nu va achita tranșa de 1,6 miliarde de euro către FMI și va intra în faliment

Ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, a confirmat astăzi că Grecia nu va plăti în următoarele ore banii către Fondul Monetar Internațional.

Termenul până la care statul elen putea face acest lucru expiră la miezul nopții, la ora 24.

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a confirmat că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi.

Întrebat de jurnalişti dacă statul elen va achita suma, oficialul a răspuns scurt:   “Nu”.

Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor conform cărora premierul Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu creditorii externi.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, făcuse în această după-amiază o ofertă de acord de ultim moment statului elen, cerându-i premierului grec să accepte în scris condiţiile propuse de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.

Ulterior, Alexis Tsipras a transmis că evaluează noile propuneri.

Premierul grec le-a cerut însă grecilor să voteze împotriva măsurilor propuse de Bruxelles, pe care le-a catalogat drept umilitoare.

În acest context, Grecia  a amenințat că va da în judecată Uniunea Europeană.

Tratatele Uniunii nu prevăd ieşirea din zona euro şi noi refuzăm să o acceptăm. Calitatea noastră de membru nu este negociabilă”, declara ministru Finanțelor, Yanis Varoufakis.