Confidenţialitate

Grecia infirmă diagnosticul de variola maimuței în cazul unui turist venit din Marea Britanie

Departamentul elen de Sănătate Publică a anunțat că, în urma testelor serologice efectuate în cazul unui turist sosit din Marea Britanie în insula Kefalonia din Grecia, nu a fost confirmată variola maimuței, ci varicelă, relatează Agerpres, care citează AFP.

Inițial, turistul venit din Marea Britanie în insula Kefalonia, despre care se credea că ar avea variola maimuţei, şi partenera sa de călătorie au fost transportaţi sâmbătă la un spital şi plasaţi în izolare.

„Variola maimuţei nu a fost detectată în urma analizelor serologice la bărbatul internat la spitalul Attikon, însă varicela a fost detectată în urma a două testări succesive”, a transmis organizaţia de sănătate publică printr-un comunicat.

„Există simptome şi apariţia de leziuni cutanate similare” între cele două boli, a mai precizat organizaţia elenă.

Până acum, mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania şi Suedia au identificat cazuri de variola maimuţei.

După ce a raportat 4 cazuri în ultima săptămână, Belgia devine prima țară care introduce o carantină obligatorie de trei săptămâni pentru pacienții cu variola maimuței. Cei care au intrat în contact contact cu persoane bolnave nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilenți.

Și autoritățile române se pregătesc pentru eventualitatea în care vor apărea și la noi îmbolnăviri cu variola maimuței. Potrivit Ministrului Sănătății, va fi achiziționată o cantitate mică de vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranță.

Endemică în Africa, variola maimuței se manifestă prin febră însoţită imediat de erupţii cutanate, mai ales în zona feţei. Boala are, de obicei, forme uşoare şi, în majoritate, pacienții se recuperează în câteva săptămâni.

Simptomele sale seamănă, dar în formă mai puţin severă, cu cele observate în trecut la subiecţii cu variolă: febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, în primele cinci zile. Apoi apar erupţii cutanate, leziuni, pustule şi în final cruste.

Citește și: Variola maimuței: Ministerul Sănătății va achiziționa vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranță | AUDIO

Foto: Kefalonia Press