Grecia: Greve și marșuri contra noilor măsuri de austeritate

Sindicatele din Grecia au organizat luni marșuri contra noilor măsuri de austeritate susținute de guvern în schimbul continuării furnizării asistenței internaționale, transmite AFP.

”Guvernul și creditorii au presat poporul și lucrătorii în ultimii șapte ani”, a afirmat sindicatul funcționarilor publici Adedy.

Sindicatele au lansat săptămâna trecută un apel la organizarea unei greve generale pe 17 mai pentru a protesta contra noilor măsuri economice adoptate de executivul elen.

Sub presiunea creditorilor internaționali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional), guvernul de la Atena a acceptat luna trecută economii de 3,6 miliarde euro prin tăierea pensiilor în 2019 și creșterea impozitelor în 2020.

Aceste măsuri ar urma să fie aprobate la jumătatea lunii mai de către parlament, iar guvernul speră ca în 22 mai să obțină un acord global cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe din zona euro.

Ministrul de finanțe german, Wolfgang Schauble, a declarat că un acord global este realizabil pe 22 mai ‘dacă guvernul grec respectă toate înțelegerile’. ”Grecia a făcut progrese, ultimele cifre sunt pozitive, dar guvernul nu și-a onorat încă toate acordurile”, a spus el.

Grecia și creditorii internaționali au încheiat un acord privind a treia tranșă a împrumutului de 86 de miliarde de euro în iulie 2015, dar FMI, care se opune obiectivelor bugetare fixate de zona euro pentru Grecia și estimează că datoria publică greacă nu este sustenabilă, condiționează participarea sa financiară la planul de asistență de un gest de favoare din partea Atenei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS