Confidenţialitate

Grecia: Criză de personal în sectorul turistic. Angajații plătiți cu 700 de euro și fără zile libere nu au mai revenit să lucreze pe timpul verii

În prag de sezon estival, turismul din Grecia se confruntă cu o problemă importantă: lipsa lucrătorilor din hoteluri, restaurante și pensiuni. Zeci de mii de locuri de muncă sunt vacante.

De la 1 iunie, Grecia relaxează restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, iar țara se pregătește să-și primească turiștii.

Cu toate acestea, statul elen se confruntă însă cu o lipsă de personal în sectorul turistic, iar mulți dintre angajații sezonieri care mergeau în Grecia înainte de pandemie nu s-au mai întors.

Sindicatul lucrătorilor din restaurante susține că acest lucru nu este de mirare, în contextul în care salariul lunar este 700 de euro, iar programul de muncă este de 10 sau 12 ore pe zi, fără zile libere.

Aproximativ 50.000 de locuri de muncă sunt vacanțe în sectorul turismului grecesc, arată statisticile.

Pe de altă parte, patronii din industrie cer intervenția guvernului de la Atena, spunând că își vor pierde clienții în lipsa muncitorilor sezonieri.

Foto: Shutterstock