Grecia: Compania aeriană Aegean Airlines va prelua Olympic Air pentru 72 milioane de euro

Ambele societăți au fost puternic afectate de criză și înregistrează pierderi importante an de an. Companiile au mai încercat să fuzioneze o dată în anul 2010, însă Comisia Europeană a blocat proiectul pentru că noul grup ar fi avut monopol de piața zborurilor interne.

Olympic Air este compania aeriană înfiinţată de legendarul Aristotel Onassis – renumitul casanova milionar, cel mai bogat om al secolului 20, numit şi ‘Grecul de Aur’.

Societatea de transport aerian a fost naţionalizată de statul grec. Olypic Air a fost a fost preluată de Marfin Investment Fund în urma privatizării din 2009.

Acum Aegean Airlines a ajuns un acord cu fondul de investiţii pentru a prelua acțiunile Olympic Air, pentru 72 milioane de euro.

Și dacă în 2010 o încercare similară a fost blocată de Comisia Europeană – pentru a evita un monopol, între timp pe piaţa din Grecia a mai intrat o companie, Cyprus Airways, cu o rețea extinsă rapid.

Olympic va deveni o subsidiară a Aegean Airlines , dar cele două companii îşi vor păstra numele, logourile, aparatele de zbor şi angajații.

Însă, partea administrativă și achizițiile se vor face în comun, fapt care va permite economii importante.

Aegean Airlines are o flotă de 29 de avioane Airbus, a avut anul trecut pierderi de peste 27 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 668 de milioane de euro.

Olympic Airlines deține şapte avioane Airbus, precum şi 14 aparate Bombardier, a înregistrat pierderi de 37 milioane de euro și a avut o cifră de afaceri de 240 milioane de euro. Aegean Airlines a transportat anul acesta şase milioane de pasageri față de 2 milioane 900 de mii, în cazul Olympic Air.