Gimnastele din România, campioane europene

Veste excelentă de la Sofia, unde echipa feminină a României a cîștigat medalia de aur la Campionatul European de gimnastică.

România își păstrează astfel titul continental cîștigat în 2012.

Echipa formată din Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Munteanu, Ștefania Alina Stănilă și Silvia Zarzu a obținut prima poziție la trei dintre cele patru aparate de concurs: sărituri, bîrnă și sol. La paralele, România a fost a patra.

Cu un total de 172,754 de puncte, româncele le-au depășit pe gimnastele din Marea Britanie (primele în calificări). Bronzul a revenit Rusiei. Majoritatea sportivelor din echipa Federației Ruse se află la primul an de seniorat.

Experimentata Alyia Mustafina a obținut însă cea mai bună notă a competiției – 15,166 pentru exercițiul său la paralele.

Finalele pe aparate

Cel mai bun punctaj individual al româncelor i se datorează Andreei Munteanu: 14,933 la bîrnă.

Larisa Iordache este singura gimnastă de la aceste Campionate Europene (organizate la Sofia) care s-a calificat în toate finalele individuale. Ea pornește cu prima șansă în finalele de la sol (nota 15,000 în calificări, 14,466 astăzi, cu un exercițiu ușurat) și bîrnă (15,166 în calificări, 14,700 astăzi).

Diana Bulimar s-a calificat în finala de la sol cu al cincilea punctaj: 14,366.

În competiția junioarelor, România a obținut bronzul cu echipa și un argint la individual compus, prin Laura Jurca. Laura va concura în finalele pe aparate la sărituri și sol, unde a fost depășită în calificări doar de o coechipieră: Andreea Iridon. Andreea va fi prezentă și în finala de la bîrnă, împreună cu Anda Butuc.

Octavian Bellu: ‘a ieșit foarte bine’

‘A fost un concurs greu, am avut de surmontat nişte nerealizări din calificări pe care poate le-a văzut toată lumea. Nu au fost cele trei ratări de atunci şi a ieşit foarte bine’, a spus antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică, Octavian Bellu.

Domnia-sa a vorbit și adversarele româncelor: ‘Marea Britanie, Rusia, Germania, chiar Italia au fost foarte puternice, s-a văzut că rezultatele se schimbau tot timpul, de la o rotaţie la alta. Noi a trebuit să facem trei soluri foarte bune în a patra rotaţie ca să fim siguri de medalia de aur’.

În opinia sa, Larisa Iordache şi Diana Bulimar ar putea obține medalii şi duminică, în finalele de la bîrnă şi sol.

‘Nu vreau să fac calcule de azi. Iordache nu are o a doua săritură grea, doar prin jocul rezultatelor se poate clasa pe podium în finala de la sărituri. Apoi, la paralele aştept un exerciţiu foarte bun din partea ei, dar cele din faţa ei au exerciţii cu note de plecare mari’.

Antrenorul coordonator așteaptă clasări bune la bîrnă și la sol.

‘Acolo Larisa Iordache ar putea lua medalii, nu spun acum de care. Orice medalie în plus ne bucură’, a adăugat Octavian Bellu.