Confidenţialitate

Germania: Social-democrații au câștigat, la limită, alegerile naționale

În Germania, Social democrații au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale de ieri, o cursă care decide cine ii va urma Angelei Merkel in functia de cancelar al cele mai mari economii europene.

Social democratii s-au impus la limită in fata Uniunii Creștin-Democrate.

Germania intră acum într-o fază mult mai imprevizibilă, cu negocieri dificile pentru a forma următorul guvern.

Potrivit ultimelor estimări, Social democrații şi liderul lor, Olaf Scholz, au câştigat 25,9% din voturi, devansând uniunea Creștin-Democrata a lui Armin Laschet care o obţinut numai 24,1% din sufragii, cel mai prost rezultat din istoria sa.

Conservatorii nu au scăzut niciodată sub pragul de 30%. Acesta este un rezultat devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, în contextul în care ea se pregăteşte să se retragă din politică.

În Germania nu alegătorii sunt cei care aleg direct şeful guvernului, ci deputaţii, odată constituită o majoritate.

De această dată, majoritatea este deosebit de complicat de constituit, pentru că trebuie să reunească trei partide – fapt nemaiîntâlnit din anii 1950 – din cauza împrăştierii voturilor.

Angela Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.

Acesta va trebui să gestioneze revenirea ţării din criza sanitară provocata de pandemia de Covid-19. Mai mult, Germania va prelua preşedinţia G7 anul viitor…. De aceea trebuie ca un nou guvern “să vină foarte repede” a amintit Armin Laschet candidatul uniunii crestin democrate.