Confidenţialitate

GERMANIA: Curtea Constituțională dă un ultimatum BCE pentru justificarea programului de relaxare cantitativă

Curtea Constituțională din Germania a acordat BCE trei luni pentru a-și justifica achizitiile de obligațiuni din cadrul programului de relaxare cantitativă, în caz contrat putând pierde Bundesbank ca participant, ceea ce ar ridica întrebari atât asupra schemei, cât și asupra viitorului euro, anunță Reuters.

Verdictul este o lovitură pentru programul de achiziții fără precedent de 2.000 de miliarde de euro, care a ajutat la repornirea economiei din zona euro după crizele financiară și a datoriilor de acum un deceniu, despre care criticii susțin că a inundat piețele cu bani ieftini și a încurajat cheltuielile excesive ale unor guverne.

De asemenea, Curtea Constituțională din Karlsruhe se situează într-o poziție discordantă cu Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță în materie de drept a Uniunii Europene, care a anulat în 2018 Public Sector Purchase Programme (PSPP).

Pe măsură ce obligațiunile europene și euro au scăzut, executivul UE a reafirmat „primatul dreptului UE” în ​​blocul comunitar, iar consiliul de conducere al BCE va avea o reuniune neprogramată marți.

Judecătorii de la instanța Karlsruhe au lăsat la latitudinea Bundesbank – cel mai mare participant la PSPP – să continue schema, dacă BCE ar putea arăta că este necesar, în ciuda „efectelor negative”.

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat că perioada acordată BCE pentru a demonstra necesitatea schemei este destul de lungă, iar Bundesbank ar putea rămâne în prezent în mecanismul european.

Programul de achiziții pentru combaterea efectelor pandemiei al BCE, în valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat luna trecută pentru susținerea economiei afectată de coronavirus – a rămas neafectată, întrucât Curtea Constituțională a declarat că decizia sa nu se aplică în acest caz.

Între timp, PSPP reprezintă în prezent mai puțin de un sfert din achizițiile lunare de obligațiuni ale BCE.