GERMANIA: Facebook – amendat pentru că a strâns date despre utilizatori

Oficiul Federal Anticartel din Germania – echivalentul Consiliului Concurenței – a hotărît că gigantul american Facebook a abuzat de poziția sa dominantă de piață pentru a strînge date despre utilizatori.

Instituția îi impune companiei californiene să renunțe la astfel de practici, în urma unei anchete care a durat trei ani.

Oficiul Anticartel s-a arătat îngrijorat în primul rînd de practicile de colectare a datelor utilizatorilor din aplicații terțe, precum WhatsApp și Instagram.

„În viitor, Facebook nu va mai avea voie să își forțeze utilizatorii să fie de acord cu practica strîngerii nerestricționate a informațiilor personale”, a declarat șeful Oficiului.

Amenzile pot ajunge pînă la 10% din venitul anual global al companiei. Facebook a anunțat că va face recurs, pe motiv că oficialitățile federale germane subestimează competiția din domeniu și că ar nesocoti regulile europene care au intrat în vigoare anul trecut: ele au fost adoptate și din cauza scandalului Cambridge Analytica – firma de consultanță politică a obținut în mod ilegal datele a milioane de utilizatori ai rețelei de socializare.

Scandalul a fost urmat, de asemenea, de mai multe anchete parlamentare – în America și în Europa – asupra giganților din industria IT: mai mulți specialiști în domeniu sînt de părere că respectivele companii ar trebui obligate să se spargă în mai multe entități independente.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS