Confidenţialitate

Germania, criticată pentru restricțiile impuse la graniță

Guvernul german este asupru criticat pentru restricțiile impuse la granițe.

Începând de duminică, doar cetăţenii germani şi străinii cu permise de rezidenţă pot intra în Germania din Cehia şi din mari părţi ale regiunii austriece Tirol.

Restricţiile urmăresc să împiedice răspândirea noilor mutații de coronavirus, potenţial mai periculoase.

Duminică, autorităţile din provincia austriacă Tirol au criticat dur decizia Germaniei, spunând că îi va afecta pe mulţi navetişti transfrontalieri. “Situaţia actuală este absolut inacceptabilă”, a transmis de la Innsbruck, printr-un comunicat, guvernatorul Guenther Platter.

“Avem nevoie urgent de o politică ce le permite tuturor navetiştilor din Tirol şi Bavaria să meargă la serviciu prin prezentarea unui test negativ la coronavirus”, a cerut oficialul austriac.

Ministerul slovac de Externe a trimis o notă de protest către Berlin, menționând problemele pe care le au transportatorii.

În acelaşi timp, Asociaţia producătorilor de automobile din Germania a atras atenţia că noile restricţii impuse la graniţa cu Cehia ar putea produce probleme de livrare şi riscă să ducă chiar la închiderea unor uzine începând de luni.

Comisia Europeană a criticat, la rândul său, restricțiile. “Răspândirea virusului nu poate fi oprită prin închiderea graniţelor”, a insistat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.

Ministrul german al Sănătăţii a apărat, duminică, decizia guvernului de a impune noi restricţii la graniţă. Jens Spahn a declarat pentru publicaţia Sueddeutsche Zeitung că, dată fiind răspândirea noilor tulpini de coronavirus, aceste reguli sunt cel mai bun mijloc de a stabiliza ratele de infectare din oraşele germane din apropierea graniţei.

“Lupta împotriva răspândirii tot mai mari a mutaţiilor periculoase la frontieră necesită temporar această măsură drastică”, a afirmat ministrul.