Confidenţialitate

Germania: Conservatorii cancelarului Merkel câștigă alegerile regionale din Saxonia Anhalt

Formațiunea conservatoare a cancelarului german Angela Merkel a câştigat alegerile din Saxonia Anhalt.

Partidul Creştin-Democrat a dominat bătăliile electorale regionale din 1990 încoace.

Creştin-democraţii lui Merkel au avut cu 13,5 procente mai mult decât principalii contracandidaţi de la Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extrema dreaptă, o diferenţă mult mai mare decât preziceau sondajele de opinie.

Victorie este o veste foarte bună pentru Armin Laschet, liderul impopular al CDU şi aspirant la succesiunea Angelei Merkel la alegerile legislative din 26 septembrie.

Contestat în partid, șeful avea mare nevoie de un succes pentru a strânge rândurile şi a consolida poziţia conservatorilor care, după ce au căzut la nivel naţional pe locul al doilea în intenţiile de vot după Verzi, sunt din nou în frunte în sondaje.

Deşi era dat în frunte de majoritatea sondajelor, conservatorii erau talonaţi de AfD, partid anti-imigraţie devenit a doua forţă politică regională din 2016. O victorie a extremei drepte a fost chiar pronosticată de un sondaj.

Chiar dacă AfD a regresat puţin în acest vot regional, formaţiunea a rămas cea de a doua forţă politică în regiune.

Reiner Haseloff, al cărui partid a obţinut 30% din voturi la ultimele alegeri, a exclus cu claritate duminică orice alianţă cu extrema dreaptă, chiar dacă unii membri ai partidului său au lăsat să se întrevadă o astfel de idee în ultimii ani, notează AFP.