Confidenţialitate

Germania a activat planul de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze. Există temeri că livrările din Rusia ar putea fi întrerupte | AUDIO

Pe acest fond, de la Moscova, șeful Dumei de stat a transmis un mesaj pentru Uniunea Europeană: „Vreți gaz, cereale, metale, lemn? Găsiți ruble!”.

Prima etapă a planului de urgență prevede înființarea unei echipe de criză la Ministerul Economiei din Germania, care va urmări aprovizionările cu gaze.

Se trece la acest plan, în etape, după ce Rusia a anunțat că va impune plata în ruble pentru livrările de gaze natural, a anunțat ministrul Economiei.

Mai multe state au anunțat că nu vor face plățile în ruble iar grupul G7, al statelor puternic industrializate, a anunțat că va considera o asemenea decizie „o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”. Același mesaj l-a transmis și Uniunea Europeană prin comisarul pentru Economie.

De la Moscova, șeful Dumei de stat a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă va dori gazele naturale rusești, va trebui să plătească în ruble. De asemenea, a avertizat că și pentru alte exporturi ar putea fi cerută plata în ruble.

„Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare despre motivul pentru care nu pot plăti în ruble”, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului.

„Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect, acolo unde este benefic pentru țara noastră, să se lărgească lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.” a mai spus Volodin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.