Gérard Depardieu rămâne cetăţean francez

Chiar dacă a obţinut de curând un paşaport rusesc şi cetăţenia belgiană, actorul rămâne fidel ţării sale.

‘Am un paşaport rusesc, dar sunt francez şi voi avea cu siguranţă dublă cetăţenie, graţie celei belgiene’, a explicat actorul Gérard Depardieu , în vârstă de 64 de ani, pentru postul de ştiri sportive L’Equipe 21,preluat de Mediafax.

Actorul a negat că ar fi acceptat noul paşaport rusesc ce i-a fost oferit de preşedintele Vladimir Putin ‘pentru a scăpa de fiscul francez’. ‘Dacă aş fi vrut să scap de fisc, aş fi făcut-o de multă vreme. Unii au plecat din ţară acum 20 de ani’, a spus Depardieu, precizând că el se consideră ‘un cetăţean al lumii’.

După ce a fost primit ca un adevărat erou în Rusia, noua lui ţară adoptivă, Gérard Depardieu a fost aclamat luni seară de fanii săi, atunci când a sosit la gala de decernare a Balonului de Aur, organizată de FIFA în oraşul elveţian Zurich.

Gérard Depardieu a decis să plece din Franţa, anul trecut, în semn de protest faţă de creşterea impozitelor pentru cetăţenii bogaţi. Gérard Depardieu, un star al cinematografiei franceze, a anunţat că decizia Consiliului Constituţional (CC) francez de anulare a legii privind cota de impozitare de 75% impusă bogaţilor ‘nu schimbă cu nimic’ hotărârea sa de a se muta în Belgia şi de a cere cetăţenia rusă.

Mutarea lui Gérard Depardieu la Néchin, un sat belgian din apropiere de frontiera franceză unde locuiesc emigranţi bogaţi, a provocat polemici vehemente în Franţa.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi pe plan internaţional şi are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria ‘Asterix’, însă în ultima vreme a ţinut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinenţă urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoţitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.