Geneva: Perchezitii la sediile bancii HSBC

Acțiunea polițiștilor vine în plin scandal: un fost angajat al băncii le-a dezvăluit jurnaliștilor faptul că zeci de mii de milionari au fost ajutați să-și ascundă conturile pentru a evita plata taxelor în țările de origine.

Polițiștii din Elveția fac percheziții la birourile băncii HSBC din Geneva, într-un dosar legat de presupuse fapte de spălare de bani. Potrivit BBC, procurorii ar putea extinde ancheta față de persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani în formă agravantă.

Filiala elveţiană a băncii britanice HSBC e acuzată că ar fi ajutat peste 130 de mii de milionari din peste 200 de ţări să evite plata de taxe şi impozite, după ce le-ar fi propus acestora deschiderea unor conturi bancare secrete. Printre cei care ar fi avut astfel de conturi la banca din Geneva, se află și români.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo, Vladimir Cohn şi omul de afaceri Jean Valvis au avut conturi la HSBC, dezvăluiau, săptămâna trecută jurnaliştii de la Rise Project.