Confidenţialitate

GENEVA: Ceremonie pentru oficializarea dizolvării ETA

O scurtă ceremonie pentru oficiaizarea dizolvării organizaţiei separatiste basce ETA a fost organizată, joi, la Centrul pentru Dialog Umanitar din Geneva.

Se pune capăt unei perioade de aproximativ 60 de ani de luptă armată, consemnează Agerpres.

“Asta este, ne-a luat 15 ani să ajungem aici şi s-a terminat în 15 minute”, a declarat David Harland, director executiv al acestei organizaţii private specializate în rezolvarea conflictelor, în încheierea discursului său, în timpul căruia a citit comunicatul prin care ETA îşi anunţă dizolvarea, precum şi o scrisoare care însoţeşte acest comunicat pe care organizaţia bască a adresat-o Centrului.

În faţa a cincizeci de persoane adunate la acest centru situat pe malul Lacului Geneva, Harland şi-a început discursul spunând: “Pot spune că de la ora 14.00, astăzi, 3 mai, ETA a încetat să mai existe”.

S-a pus astfel capăt mai multor zile de speculaţii şi zvonuri cu privire la organizarea la Geneva a unei ceremonii pentru anunţarea acestei dizolvări, anunţată de numeroase organisme media.

Solicitat în mod repetat de AFP timp de peste o săptămână, Centrul s-a mulţumit să răspundă că nu comentează ”niciodată informaţii sau articole care apar în presă şi mass-media”.

Cu câteva minute înainte de începerea discursului directorului executiv, mai multe mijloace de informare în masă au fost în cele din urmă autorizate să intre în incinta Centrului.

Decizia de dizolvare “a fost comunicată oficial guvernelor Franţei şi Spaniei”, a afirmat Harland, explicând celor prezenţi că ETA a trimis o scrisoare şi Centrului pentru Dialog Umanitar din Geneva pentru a-şi explica demersul.

Harland a invitat publicul să ţină un minut de tăcere ”în memoria victimelor violenţelor”.