Gazprom ameninta din nou ca va opri livrarea de gaze naturale catre Ucraina

Dacă măsura va fi aplicată, ea ar putea afecta și aprovizionarea țărilor din centrul și Estul Europei cu gaze din Rusia.

Gazprom condiționează continuarea livrărilor de plata în avans a gazului de către Guvernul de la Kiev.

‘Ucraina nu a făcut plata în avans la timp. Astăzi, Ucraina mai are doar 219 milioane de metri cubi de gaze pentru care a plătit’, a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom.

Miller a precizat că întreruperea furnizării de gaze către Ucraina ‘va crea riscuri serioase pentru tranzitul de gaze către Europa’.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze al Europei, aproape jumătate din cantitate fiind livrată prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei.

De partea cealaltă, compania ucraineană de stat Naftogaz a acuzat Rusia că nu a livrat volumul de gaze naturale pentru care guvernul de la Kiev a plătit în avans. Potrivit Naftogaz, Gazprom ar fi livrat mai puțin de jumătate din cantitatea de 114 milioane de metri cubi cerută.

Săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a întrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii proruşi. În urma acestei decizii, Moscova a început să livreze direct gaze în zonele din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al Gazprom susţinând că furnizarea de gaze se face pe baza unui contract încheiat cu Naftogaz.

Anul trecut, Rusia a oprit livrarea de gaze către Ucraina pentru şase luni, din cauza unei dispute privind preţul gazului şi a datoriei neplătite de guvernul de la Kiev către Gazprom.

Rusia a reluat furnizarea de gaze după ce Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat un acord.