Gala Gopo 2018: „Un pas în urma serafimilor”, cel mai bun film

Debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, „Un pas în urma serafimilor” a fost desemnat „cel mai bun film” la a 12-a ediţie a Premiilor Gopo, cele mai importante distincţii ale cinematografiei autohtone.

La rândul său, Daniel Sandu s-a impus în competiţia regizorilor.

Vlad Ivanov, protagonist al pelicului, a obţinut trofeul pentru „cel mai bun actor într-un rol principal”.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Diana Cavaliotti, pentru prestaţia din „Ana, mon amour”, film regizat de Călin Peter Netzer.

George Mihăiţă şi Vladimir Găitan împart premiul Gopo pentru întreaga carieră. Actriţei Sanda Toma i-a fost decernat premiul pentru întreaga activitate.

Regizat de Serge Celebidachi, „Octav” a obţinut premiul publicului, fiind filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori de-a lungul anului 2017.

„Un pas în urma serafimilor” era favoritul galei, cu un record de 15 nominalizări.

Filmul spune povestea lui Gabriel, interpretat de tânărul Ştefan Iancu, laureat al premiului „tânără speranţă”, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox.

Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă.

Prinşi în lupta pentru putere dintre un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

Din distribuţie mai fac parte Ali Amir, Alfred Wegeman, Ștefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu și Radu Botar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS