Fraţii Lumière, prima proiecţie de film – VIDEO

Pe 28 decembrie 1895, în localul „Grand Cafe” din Paris, a avut loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière.

Auguste şi Louis Lumière prezentau primul film comercial din lume, cunoscut sub numele de „Sortie des Usines Lumière a Lyon” („Ieşirea din Uzinele Lumière la Lyon”).

Un alt film foarte important a fost şi “L’Arivée d’un train en gare de la Ciotat” (“Sosirea unui tren în gara La Ciotat”), care a rulat, imediat după premiera franceză, şi la Bucureşti.

Mulţi spectatori s-au speriat văzând cum locomotiva se îndreaptă spre ei, crezând că vor fi loviţi. Panica a izbucnit şi publicul a părăsit sala în dezordine.

Prima proiecţie nu a avut succesul scontat, încasându-se abia 30 de franci. La următoarele reprezentaţii costul de intrare a unei singure persoane a fost însă de un franc, fapt ce a dus încasările până la 2500 de franci pe zi.

Filmul a fost multă vreme socotit ca un amuzament de bâlci, tratat cu dispreț de oamenii serioși.

Louis Lumière realizează primele filme alegându-și diferite subiecte hazlii din însăși fabrica lor de aparate de fotografiat.

Astfel au fost realizate pelicule ca „Tâmplarul”, „Fierarul”, „Dărâmarea unui Zid”. Alte subiecte tot hazlii sunt alese din viața de familie: „Dejunul unui Bebeluș”, „Borcanul cu Peștișori roșii”, „Ceartă între Copii”, „Baia de Mare”, „Partida de Carți”, „Partide de Table”, „Pescuitul Crevetelor”.

Fratele său Auguste Lumière, filmează câteva pelicule inspirate din activitatea fermierilor la proprietatea tatălui lor, una dintre ele numindu-se „Femei care ard Ierburi”.

Frații Lumière au dat naştere astfel industriei cinematografice, dezvoltată de Léon Gaumont încă din 1895, dar şi de Charles şi Emile Pathé, care şi-au înfiinţat propria companie de producţie în 1896.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS