Confidenţialitate

Franța: Ultima dezbatere înainte de alegeri. 60% dintre francezi cred că Macron a fost mai convingător decât Le Pen | AUDIO

Aproape 60% dintre francezi consideră că președintele francez Emmanuel Macron a fost mai convingător decât contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen, la dezbaterea televizată de miercuri seară, arată un sondaj realizat la comanda postului de televiziune BFM TV.

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale de duminică s-au confruntat pe diverse teme, de la scăderea puterii de cumpărare a francezilor până la războiul din Ucraina și nu s-au ferit să se atace reciproc.

Conform tragerii la sorți, a luat mai întâi cuvântul candidata de extremă dreapta Marine Le Pen, care nu s-a ferit să atace bilanțul lui Emmanuel Macron. Pentru început i-a reproșat actualului președinte că s-a lăudat cu creșterea puterii de cumpărare a francezilor, dar populația abia mai face față scumpirilor.

În replică, Emmanuel Macron a amintit că scumpirile au fost generate de criza din energie și a i-a reproșat contracandidatei sale că programul său nu are nici cap, nici coadă.

Spiritele s-au încins când a venit vorba despre războiul din Ucraina.

Macron i-a reproșat lui Marine Le Pen că depinde de Rusia și de Vladmiri Putin și a amintit că aceasta a luat,în trecut un împrumut de la o bancă rusească și a fost printre primii care au recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia.

Le Pen a spus a spus apoi că este o femeie liberă și că susține o Ucraină liberă, care să nu fie supusă nici Statelor Unite, Uniunii Europene și nici Rusiei.

Au fost diverse schimburi de replici și pe probleme de mediu sau în privința unei eventuale ieșiri a Franței din Uniunea Europeană.

Dezbaterea a durat 2 ore și 45 de minute și a fost urmărită de peste 15 milioane de telespectatori, mai puțin cu 1 milion decât în 2017.

Sondajele realizate înainte acestei dezbateri arată că Emmanuel Macron ar urma să fie votat, duminică de 55% dintre alegători, în vreme ce contracandidata sa ar obține cu 10% mai puțin.

De altfel, un sondaj realizat la comanda postuluui BFM TV, a arătat că 59% dintre francezi consideră Macron a fost mai convingător decât contracandidata sa de extremă dreapta.

Aceasta a obținut însă un punctaj mai bun în ceea ce privește apropierea față de preocupările francezilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock