Franța: Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu peste 28 la sută dintre voturi

Este urmat de Nicolas Sarkozy cu puțin peste 27 de procente.

Datele au fost prezentate în această dimineață de ministerul de interne de la Paris și deocamdată sunt parțiale.

Așadar cei doi urmează să se confrunte în turul doi al alegerilor, care va avea loc pe 6 mai.

Era considerat moale și lipsit de experiență. S-a arătat constant și a câștigat în credibilitate. Favorit la prezindențialele franceze, Francois Hollande a știut să capitalizeze pe seama lipsei de popularitate a președintelui în exercițiu, căruia i-a denunțat stilul ‘brutal’, în condițiile în care el visează la o președinție ‘normală’, scrie France Presse.

Candidatul socialist nu a reușit însă să stârnească tot timpul entuziasmul francezilor. Dar a reușit să devină alternativa la Nicolas Sarkozy și speranța stângii de a reveni la putere după două decenii.De doi ani merge în toată țara, pentru a-și schimba imaginea. A fost pregătit de soția sa, ziaristă specializată pe politic, a slăbit cu peste zece kilograme și a renunțat la glumele sale intempestive. A fost căsătorit cu Segolene Royal timp de 25 de ani. Împreună au patru copii. În 2007, ea a intrat în guvern, iar Hollande rămâne în umbră.