Confidenţialitate

Franța: Președintele Macron spune că le va da „bătăi de cap” celor nevaccinați anti-Covid, prin introducerea unor restricții

Emmanuel Macron, președintele Franței, avertizează că le va face viața dificilă celor care nu s-au vaccinat anti-Covid-19. „Chiar vreau să le dau bătăi de cap și vom continua să facem asta până la final”, a spus Macron pentru le Parisien, potrivit BBC.

În cadrul interviului pentru Le Parisien, difuzat marți, șeful de stat spune că, chiar dacă nu va impune „vaccinarea forțată”, speră să-i încurajeze pe francezi să se imunizeze prin „limitarea pe cât posibil a activităților sociale”.

Cu toate că Franța are una dintre cele mai mari rate de imunizare din UE, de peste 90%, Emmanuel Macron spune că în jur de 5 milioane de cetățeni sunt în continuare nevaccinați anti-Covid.

Drept urmare, guvernanții vor să scoată opțiunea de a prezenta un test Covid negativ pentru diverse activități și să permită accesul doar pe baza certificatului de vaccinare.

„Nu-i vom trimite la închisoare. Așa că trebuie să le spunem că, din 15 ianuarie, nu vor mai putea merge la restaurant, nu vor mai putea merge la o cafea, nu vor mai putea merge la teatru și nu vor mai putea merge la cinema”, a declarat Emmanuel Macron.

Termenul folosit de Macron „emmerder”, care înseamnă „a enerva”, este considerat a fi unul vulgar și, cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale din Franța, a stârnit numeroase reacții din partea oponenților politici, care spun că un astfel de limbaj nu este demn de un șef de stat.

„Nicio urgență sanitară nu justifică astfel de vorbe”, a scris pe Twitter Bruno Retailleau, liderul senatorilor republicani. „Emmanuel Macron spune că a învățat să-i iubească pe francezi, însă se pare că îi place în mod deosebit să-i disprețuiască”, a mai spus Retailleau.

Valérie Pécresse, candidata republicanilor la președinție, s-a declarat revoltată de cuvintele dure ale actualului șef de stat: „trebuie să-i accepți așa cum sunt, să-i conduci, să-i aduci împreună și nu să-i insulți.”

Și Marine le Pen, liderul de extremă dreapta, a scris pe Twitter că: „un președinte nu ar trebui să spună așa ceva… Emmanuel Macron nu este demn de funcția pe care o ocupă.”

Între timp, unele țări europene au anunțat deja că vor introduce vaccinare obligatorie împotriva Covid-19. Spre exemplu, Austria îi va obliga pe cei peste 14 ani să se imunizeze, începând de luna viitoare, iar Germania intenționează să adopte o măsură similară pentru populația adultă, notează BBC.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: CNSU propune purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în spațiile publice închise și deschise