Confidenţialitate

Franța: Plan de redresare economică în valoare de 100 de miliarde de euro

Franța va implementa un plan de redresare economică în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru protejarea și crearea de noi locuri de muncă.

Planul revede sume consistente pentru investiții publice, subvenții și reduceri de taxe, în următorii doi ani.

Suma care va fi alocată este de patru ori mai mare decât cea cheltuită în criză financiară globală acum mai bine de 10 ani și reprezintă o treime din bugetul anual al țării, a declarat prim-ministrul Jean Castex.

Lupta împotriva șomajului este unul dintre obiectivele cheie ale planului de redresare prezentat de Executivul de la Paris. Obiectivul guvernului este înființarea a 160.000 de noi locuri de muncă.

Unii critici spun însă că banii ar putea să vină prea târziu pentru a salva multe companii. Pandemia a dus economia franceză în cea mai gravă spirală descendentă din 1945 încoace, produsul intern brut scăzând cu 13,8% în al doilea trimestru, după o altă scădere de peste 5% în primele trei luni ale anului.

Guvernul se așteaptă la o contracție de 11% PIB-ului pentru tot anul. Economia a înregistrat o revenire scurtă, imediat după ridicarea măsurilor din starea de urgență, la jumătatea lunii mai. Semnele îngrijorătoare de criză au reapărut în timp ce numărul infectarilor cu coronavirus a început să fie din nou în creștere.