Confidenţialitate

Franţa: incendiu la catedrala din Nantes

Un incendiu a cuprins sâmbătă dimineaţa catedrala gotică “Saint-Pierre-et-Saint-Paul’ din centrul oraşului francez Nantes.

Serviciul de pompieri din departamentul Loire-Atlantique (din vestul Franţei), a anunţat că focul nu a fost stins, şi că e vorba de un incendiu de amploare.

Pentru stingerea focului au fost mobilizaţi 60 de pompieri.

“Pagubele sunt concentrate în jurul marii orgi, care pare complet distrusă. Platforma pe care este așezată orga este foarte instabilă și amenință să se prăbușească“, a declarat șeful departamentului de pompieri, generalul Laurent Ferlay.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. La 28 ianuarie 1972, turla catedralei gotice Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul oraşului Nantes şi construită între secolele XV şi XIX, a fost distrusă de flăcări.

Catedrala a fost redeschisă pentru slujbe religioase abia în mai 1985, după 13 ani de reparaţii.

 

În  primăvara anului trecut,  în seara zilei de 15 aprilie 2019, două treimi din acoperișul catedralei Notre-Dame din Paris au fost distruse într-un indendiu puternic.  La două ore după declanșarea focului, celebrul turn din plumb, «fleșa» de aproape 100 de metri înălțime, se prăbușea sub ochii miilor de parizieni și turiști adunați în zona monumentului, dar și a milioane de telespectatori. A fost nevoie de intervenția a 400 de pompieri și 15 ore pentru a stinge complet incendiul.