Confidenţialitate

Franța: Greva generală a sindicatelor a paralizat țara. Sute de mii de oameni, nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare | VIDEO

Franta este paralizată de greva generală a sindicatelor nemulțumite de reforma pensiilor. Sute de mii de oameni mărșăluiesc pe străzile din principalele orașe. Este a doua mare grevă din acest an în Hexagon. Românii sunt sfătuiți să evite deplasările în această țară.

Din orașele mici, până în marile orașe, manifestanții au ieșit pe străzile Franței. Sindicatele au urmărit să mobilizeze peste 1 milion de demonstranți în ceea ce un lider a descris drept o “insurecție cetățenească”.

Protestează angajați din educație, transporturi, sănătate, turism, industrie, aproape din toate domeniile .

Guvernul a mobilizat, la rândul său, peste 10.000 de polițiști și jandarmi pentru a supraveghea protestele.

Presa din Franța scrie că grevele și protestele la nivel național sunt un test crucial atât pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron, cât și pentru adversarii săi.

Guvernul spune că este hotărât să ducă la îndeplinire promisiunea electorală a lui Macron de a reforma sistemul de pensii.

Sindicatele cer însă renunțarea la proiectul de lege, aprobat de Guvern și care va merge în parlament luna viitoare. Potrivit proiectului, vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani.

„Este important să te retragi din activitate la o vârstă rezonabilă – spun sindicaliștii – deoarece speranța de viață nu este foarte mare”.

În realitate, potrivit organizației Mondiale a Sănătății, Franța se bucură de una dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume: 79 la bărbați și 85 la femei.

Foto: Twitter / Andy Kerbrat

Citește și: Programul Rabla 2023: Ministerul Mediului vrea să crească prima de casare | AUDIO