Confidenţialitate

FRANŢA: Edouard Philippe, desemnat premier

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, l-a desemnat pe Edouard Philippe  pentru funcţia de prim ministru. Anunţul a fost făcut de secretarul general al Palatului Elysee, Alexis Kohler.

Edouard Philippe este în prezent primar al oraşului-port Le Havre şi reprezentant al regiunii din 2012 în Adunarea Naţională. Politicianul de centru-dreapta a studiat la aceeaşi universitate ca Macron şi împărtăşeşte viziunea economică şi socială promovată de noul preşedinte al Franţei.

Nominalizarea politicianului de centru-dreapta pentru poziţia de premier  trimite un semnal clar că Macron speră să atragă alţi tineri reformişti din rândurile republicanilor pentru mişcarea La Republique En Marche (REM).

”Dacă premierul vine de la dreapta, atunci Emmanuel Macron va putea să atace aceste alegeri legislative prin dinamitarea dreptei tradiţionale, în acelaşi mod în care a făcut şi cu stânga”, a declarat expertul politic Philippe Moreau-Chevrolet.

Macron a reuşit deja să atragă zeci de parlamentari de centru-stânga, care au decis să se alăture mişcării sale pentru a remodela scena politică din Franţa.

Pe de altă parte,  preşedintele Franţei şi-a pregătit un program extrem de aglomerat pentru prima sa zi completă de mandat la Palatul Elysee.

Emmanuel Macron este aşteptat în această după amiază la Berlin, unde va purta primele discuţii în calitate de preşedinte francez cu Angela Merkel.

Vizita vine în contextul în care Macron a promis că va dezvolta relaţii mai profunde între ţările membre, care trebuie să depăşească retragerea Marii Britanii din Uniune. Acesta consideră că locul Franţei este în blocul comunitar, dar există o nevoie de ”reformare şi relansare” a proiectului european.