Confidenţialitate

Franța, a 9-a zi de greve și proteste: Serviciile feroviare sunt perturbate, școlile sunt închise, iar pe străzi sunt munți de gunoi | AUDIO

Franța este în cea de-a noua zi de greve și proteste la nivel național după ce președintele Macron insistă să meargă înainte cu reforma pensiilor. Sunt perturbate serviciile feroviare, unele școli sunt închise, iar pe străzi s-au adunat munți de gunoi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protestatarii au blocat o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest, scrie cotidianul Le Parisen.

Marşuri de protest sunt programate în multe locuri din ţară în cursul acestei zile după ce preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că legea pensiilor va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.

Cele mai multe proteste împotriva reformei – care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani – au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută.

Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi au fost ciocniri cu poliţia.

Între timp, Parisul duhnește a gunoi, remarcă mai mulți jurnaliști, circa 7.000 de tone zăcând pe străzile și bulevardele capitalei franceze.
Guvernul a ordonat unor companii de salubritate să adune gunoiul invocând motive legate de sănătate, dar multe incineratoare au fost blocate de protestatari.

Transportul public – inclusiv trenurile regionale, zborurile și serviciile de metrou, au fost puternic afectate. De asemenea, multe școli au fost închise, deoarece profesorii s-au alăturat grevei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 200 de persoane au fost arestate în Franța în urma protestului împotriva reformei pensiilor | VIDEO