Confidenţialitate


Francezii se mobilizează pentru a salva brânza camembert


Francezii se mobilizează pentru a salva brânza camembert

Deputaţi, maeştri bucătari şi simpli cetăţeni se mobilizează în Franţa pentru a salva camembert-ul tradiţional, un tip de brânză produs din lapte crud, pe care îl consideră ameninţat de marii producători care sunt adepţii pasteurizării, informează AFP, citată de Agerpres.

Un acord convenit la finele lunii februarie între producători de lapte din Normandia, regiunea de origine a brânzei camembert, şi cei care produc această specialitate suscită nemulţumirea gurmanzilor şi amatorilor de brânzeturi. Începând din 2021, nu va mai exista decât un singur şi unic camembert de Normandia AOP (denumire de origine protejată), care va putea fi produs cu lapte pasteurizat şi deci nu va mai fi obligatorie folosirea laptelui crud.

În replică, un număr de 12 deputaţi i-au scris o scrisoare ministrului Agriculturii pentru a apăra camembert-ul, a declarat marţi unul din semnatarii scrisorii, membru al majorităţii parlamentare (LREM). “Acordul anunţat de Institutul naţional de origine şi calitate riscă să ducă la dispariţia totală a camembert-ului tradiţional”, afirmă aleşii din Normandia în această scrisoare trimisă la finele săptămânii trecute.

În paralel, aproape 26.000 de persoane au semnat marţi seară o petiţie împotriva “pasteurizării” brânzei camembert, petiţie publicată în data de 15 mai pe Internet.

De asemenea, într-un editorial publicat în presă, în care revendică valorile gastronomiei franceze, mai mulţi zeci de maeştrii bucătari precum Olivier Roellinger, Sébastien şi Michel Bras şi Anne-Sophie Pic au criticat proiectul care ar urma să transforme camembert-ul într-o brânză vulgară şi fără gust”. “Ruşine, scandal, impostură…cuvintele nu sunt suficiente pentru a denunţa confiscare pe care Franţa, creatoarea sistemului de origine protejată, va fi acuzată că o comis-o dacă francezii nu protestează”, susţin maeştrii bucătari.

În prezent, camembert-ul tradiţional reprezintă aproximativ 5.500 de tone de brânzeturi produse anual faţă de 60.000 pentru camembert-ul industrial, potrivit scrisorii trimisă de deputaţii francezi.


Ultimele stiri
Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…

Premierul Bolojan: „Foarte posibil, din această seară alimentarea cu apă menajeră va fi reluată în Prahova. Despre responsabili: „Dacă…

ÎCCJ explică de ce a atacat a doua oară la CCR legea privind pensiile magistraților. Purtătorul de cuvânt…

5 idei de pijamale perfecte pentru o seară de film acasă (P)

Grupul parlamentar „Pace – Întâi România” a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Ninel Peia l-a…

Grecia: Consecințele furtunii Byron în sud-estul Greciei. Străzi inundate și drumuri blocate în Atena. Școlile au fost închise…

Centrala electrică de la Brazi a fost repornită, însă funcționează la capacitate redusă. Ivan: „Suntem pregătiți pentru a…

România în Direct. Alegerile din București. Cine poate repara orașul? | VIDEO

Secţiile Unite ale Curții Supreme sesizează CCR cu privire la proiectul de lege privind pensiile magistraților