Francezii sărbătoresc astăzi Ziua Națională

Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă: începutul Revoluţiei Franceze, prin căderea Bastiliei, şi Sărbătoarea Federaţiei.

Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei

La Paris, astăzi, parada începe cu trecerea avioanelor cu reacție, celebrele Alpha Jet care vor străbate cerul capitalei pentru a lăsa în urma lor culorile steagului Franței – albastru, alb și rosu.

Patru mii de militari, polițiști și pompieri vor defila pe ritm de fanfară, pe cel mai cunoscut bulevard francez, Champs Élysées, în aplauzele miilor de francezi care vor veni să urmărească în direct parada. 150 de australieni și 85 de neo-zeelandezi vor participa la parada militară. Președintele François Hollande aduce astfel un omagiu celor care au participat la bătălia de pe râul Somme, din 1916.

În premieră vor defila 47 de gardieni din închisori. Ministrul Justiției vrea să le aducă astfel un omagiu.

În Franța, sărbătoarea națională din acest an se află sub semnul stării de urgență în care se află dupa atentatele din noiembrie anul trecut, peste 11.500 de poliţişti şi jandarmi fiind mobilizaţi la Paris

Foto: Seth C Fisher / Shutterstock.com

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS