Francezii nu ii vor pe romi

Primarii marilor orașe din Franța anunță că le e imposibil să îi primească pe romi.

În opinia primarilor francezi, cel mai bine pentru toată lumea, ar fi ca aceștia să fie repatriați în România și Bulgaria – scrie Le Monde.

Între timp, Agenția France Presse prezintă povestea unui rom care a reușit să obțină un apartament și un loc de muncă, deși până nu de mult locuia într-o tabără.

În urmă cu 4 ani, Sorin Ciorbă locuia cu familia sa, într-o casă de carton, într-una din taberele ilegale de lângă Paris – scrie Agenția France Presse. Bărbatul susține că a venit în Franța pentru că i-a spus cineva cp la Paris poți câștiga 50 de euro pe zi, doar cerșind. Dar n-a fost chiar așa și ajunsese și să caute prin gunoaie.

A avut însă norocul să dea peste un asistent social, care l-a ajutat să se mute într-un așa zis sat de inserție, special destinat integrării romilor. A pus umărul la treabă și a lucrat la construirea de bungalow-uri, și treptat a învățat și limba franceză. Asociația l-a sprijinit să obțină o autorizație de muncă, și s-a angajat, într-un magazin cu obiecte de ocazie. Bărbatul și-a cumpărat acum un apartament, unde locuiește alături de soția sa și cei 6 copii, care merg toți la școală. Poate că sunt unii care fură, dar nu suntem toți la fel, spune bărbatul.

Recent însă, ministrul francez de interne Manuel Valls a spus că romii nu se pot integra în țara asa.

Oricum, autoritățile franceze nu văd cu ochi buni o apropiată aderare a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Mai mulți primari intervievați de jurnaliștii Le Monde au spus că le e imposibil să îi primească pe romi în comunitate. Ei s-au plâns că aceștia fură, comit violențe, nu respectă regulile elementare de igienă și reprezintă un pericol pentru francezi. Așa că în opinia lor, tot expulzarea ar fi cea mai bună soluție.