Confidenţialitate

Fotbaliștii ruși ar putea juca la CM 2022 ca o echipă neutră

Uriașul scandal de dopaj în urma căruia Rusia a fost suspendată timp de 4 ani de la aproape toate marile competiții sportive, ar putea duce la o situație nemaîntâlnită la Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Mai exact, naționala de fotbal a Rusiei va putea participa la preliminarii sub culorile naționale, dar dacă se va califica, va fi acceptată la turneul final din Qatar doar ca echipă neutră, cu un echipament distinct, care va trebui aprobat de FIFA.

Motivul ar fi acela că faza calificărilor la Cupa Mondială e coordonată de UEFA, for care – în accepțiunea Agenției Mondiale Antidoping, nu este organizatoare de competiții majore.

Astfel, Rusia n-a fost exclusă și de la Euro 2020, iar Sankt Petersburg va găzdui anul viitor meciuri în cadrul Campionatului European.

Sistemul participării sub drapel neutru a mai fost aplicat în cazul rușilor și la Jocurilor Olimpice de la Rio în 2016 și va fi acceptat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, vara viitoare.

Amintim, Rusia a fost sancționată după ce ar fi ascuns mii de rezultate pozitive la testele anti-doping ale sportivilor.

Pedeapsa extrem de dură a venit după ce ministrul rus al Sporturilor a refuzat orice comunicare în privința acestor acuzații.