Confidenţialitate

Foşti miniştri în guvernarea PSD, candidaţi pe listele PNL

Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea liberalilor la alegerile parlamentare.

Pe listele PNL se regăsesc și parlamentari PSD și ALDE care au votat modificarea legilor justiției și a Codurilor penale.

Majoritatea traseiștilor aflați pe listele PNL au fost răsplătiți cu locuri eligibile după ce au părăsit PSD-ul aflat în derivă în urma condamnării lui Liviu Dragnea și au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut.

Printre ei îi regăsim pe Daniel Constantin, fost ministru în guvernele PSD conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar și pe Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta – potrivit corespondentului Europa FM în Parlament, Cristian Citre.

Alți doi foști miniștri în guvernele PSD, aflați acum pe listele liberalilor, sunt Toma Petcu și Viorel Ilie, foști membri ALDE.

De asemenea, parlamentari PSD precum Elena Hărătău, Andrei Alexandru, Mihăiță Găină, Eugen Gioancă, Cristina Burciu sau Ioan Chisăliță candidează și ei din partea PNL, după ce au votat învestirea Guvernului Orban.

Un alt traseist notoriu care candidează din partea PNL este Mircea Banias.

În cariera sa politică, Banias a trecut pe la nu mai puțin de cinci partide: PNL, PDL, din nou PNL, PC, ALDE, Pro România. Acum ocupă locul doi pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților.

Pe când era în opoziție, liderul PNL, Ludovic Orban, dorea să interzică prin lege traseismul politic, iar parlamentarii să-și piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleși. ”Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democrației”, declara Orban în august 2017, când anunța intenția de a depune un proiect de lege pentru a opri traseismul