Confidenţialitate

Fortul 13 Jilava – închisoarea ororilor comuniste

reportaj de Victor Marin

Construit ca parte a liniei de aparare a Capitalei împotriva turcilor, Fortul 13 a devenit închisoare în timpul răscoalei de la 1907. Comuniştii l-au transformat într-un adevărat lagăr.

De ce e important ca Fortul 13 sa fie conservat?

“Să se vadă clar, cât mult rău poate face omul semenului său” – acesta este motivul pentru care foast închisoare comunistă de la Jilava trebuie conservată. Declarația îi aparţne fostului deţinut politic Valentin Cantor.

În decembrie 1952, când avea doar 24 de ani, Valentin Cantor a fost întemnițat pentru că s-a opus colectivizării. A fost acuzat că încearcă “răsturnarea ordinii sociale” și că deține “publicații interzise”, în fapt manifeste care denunțau abuzurile colectivizării. Valentin Cantor a stat în temniţele Fortului 13 Jilava timp de trei ani şi patru luni.

În 2012 a revenit la Jilava pentru a rememora clipele de groază trăite în carceră. Victor Marin a stat de vorbă cu domnul Cantor și a aflat povestea dramatică a anilor de temniţă

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/fortul-13-jilava-inchisoarea-ororilor-comuniste”]