Confidenţialitate

Forbes: FC Barcelona, cea mai valoaroasă echipă de fotbal

Revista Forbes a dezvăluit noua ediție a topului celor mai valoroase cluburi de fotbal din lume.

FC Barcelona a detronat Real Madrid la vârful ierarhiei, iar Manchester United a fost scoasă din top 3 de Bayern Munchen.

Valorile cluburilor de fotbal au crescut, conform Forbes, în medie cu 30% în ultimii doi ani, deoarece investitorii au început să exploateze potențialul neexploatat al sportului.

Barcelona se află în fruntea listei Forbes a celor mai valoroase 20 de echipe de fotbal din lume, pentru prima dată, detronând-o pe Real Madrid, care e acum pe locul 2.

Barcelona este evaluată la 4,76 miliarde de dolari, cu puțin peste Real Madrid, care e cotată la 4,75 miliarde. Primul loc al topului a fost monopolizat în ultimi 16 ani de doar două echipe, Real Madrid ocupându-l de cinci ori, iar Manchester United de 11 ori.

Ascensiunea Barcelonei are loc în contextul în care clubul a fost prins într-o dispută publică cu superstarul Lionel Messi, cel mai bine plătit jucător din lume, care a amenințat anul trecut că va pleca înainte ultimul an al contractului său. Disputa de mai multe luni s-a încheiat cu Messi rămânând pe loc și președintele clubului demisionând.

Cele mai valoroase 20 de echipe de fotbal din lume valorează în medie 2,28 miliarde de dolari, o creștere de 30% față de ultimul top Forbes publicat în urmă cu doi ani. Saltul se produce în ciuda scăderii veniturilor, cauzată de prezența limitată a suporterilor pe stadioane, în perioada pandemiei.

Veniturile medii pentru cele 20 de echipe au fost de 441 milioane dolari pentru sezonul 2019-2020, în scădere cu 9,6% față de 2017-2018, în timp ce venitul mediu din exploatare a scăzut cu 70% în această perioadă, la 23 milioane dolari.

Cele mai surprinzătoare mișcări din top, dincolo de urcarea pe prima poziție a lui Barca, sunt ascensiunea lui Liverpool, care a urcat trei locuri, pe locul cinci, depășind chiar și pe Manchester City, și căderea pe locul 4 a lui Manchester United (4,20 miliarde USD), depășită la limită de Bayern Munchen (4,22 miliarde USD). United a ieșit din top 3, în ciuda faptului că a obținut cele mai mari venituri din exploatare.

Liverpool, campioana din Premier League, de anul trecut, deținută de John Henry și Tom Werner, este evaluată la 4,1 miliarde dolari, în timp ce City, deținută de Abu Dhabi United Group, valorează 4 miliarde de dolari. Potrivit Forbes, Liverpool a crescut în valoare cu 88%, în ultimii doi ani.

Chelsea, echipa lui Roman Abramovich, este următorul club în top, cu o valoare estimată la 3,2 miliarde de dolari, în timp ce Arsenalul lui Stan Kroenke se află chiar în urma albaștrilor, pe locul opt, cotat la 2,8 miliarde de dolari.

Tottenham, deținut de Daniel Levy, s-a strecurat în top, pe zece, cu o valoare estimată de 2,3 miliarde de dolari, după Paris Saint-Germain, care e pe 9, cu 2,5 miliarde.

Top 10 cele mai valoroase cluburi din lume, conform Forbes:

1. Barcelona – 4.76 miliarde USD
2. Real Madrid – 4.75 miliarde USD
3. Bayern Munich – 4.22 miliarde USD
4. Manchester United – 4.2 miliarde USD
5. Liverpool – 4.1 miliarde USD
6. Manchester City – 4 miliarde USD
7. Chelsea – 3.2 miliarde USD
8. Arsenal – 2.8 miliarde USD
9. Paris Saint-Germain – 2.5 miliarde USD
10. Tottenham Hotspur – 2.3 miliarde USD