Forbes: Bill Gates este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai bogat om de pe planetă

Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft, este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai bogat om din lume, potrivit topului difuzat marți de revista Forbes.

Bill Gates, care s-a aflat pe această poziție de 17 ori în ultimii 22 de ani, deţine 75 de miliarde de dolari, susține publicația, care va apărea în versiune tipărită pe 21 martie.

Pe locul al doilea se află magnatul industriei textile din Spania, Amancio Ortega, fondator al mărcii Zara, acționar majoritar al firmei Inditex, care este posesorul a 67 de miliarde de dolari, cu 2,5 miliarde mai mult decât în 2015.

În clasamentul celor mai bogaţi oameni ai lumii, locul al treilea este ocupat de omul de afaceri american Warren Buffet, cu 60,8 miliarde de dolari, care s-a aflat și anul trecut pe poziția a treia a ”podiumului”.

Locul al patrulea este ocupat de mexicanul Carlos Slim care a coborât două poziții prin comparație cu 2015, având în vedere că a pierdut 27, 1 miliarde de dolari și a rămas doar cu 50 de miliarde de dolari.

Americanul Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon ocupă locul al cincilea, cu o avere estimată la 45,2 de miliarde de dolari.

La numai 31 de ani, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, este miliardarul ale cărui afaceri au mers cel mai bine în 2016, astfel încât averea lui a crescut cu 11,2 miliarde dolari, totalizând în prezent 44,6 de miliarde de dolari. El a urcat în clasament de pe locul 16 în 2015, la poziția a șasea.

Cel mai tânăr miliardar din topul anului 2016 este o femeie, norvegianca Alexandra Andresen, de numai 19 ani, cu o avere moștenită de 1,2 miliarde de dolari. Ea este urmată în clasamentul superbogaților tineri de sora ei Katharina, de 20 de ani, ambele ocupând locul 1476 în topul general.

În 2016, lista miliardarilor cuprinde 1.810 persoane, cu 16 mai puțin decât în urmă cu un an. Românul Ion Ţiriac se află anul aceasta pe locul 1694, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Forbes precizează că este pentru prima dată din 2010 când averea medie a miliardarilor din întreaga lume a înregistrat o evoluție descendentă, ajungând la 3,6 miliarde de dolari, cu 300 milioane de dolari mai puțin decât în 2015.

Acest fenomen este pus pe seama instabilității bursiere, a scăderii prețului petrolului și a dolarului puternic, factori care au dus la o redistribuire a bogăției la nivel planetar. Așa se explică faptul că numai doi dintre primii 20 din 2015 și-au păstrat locul și în clasamentul anual din 2016.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS