Confidenţialitate

Flacăra olimpică a fost predată autorităţilor din Rio de Janeiro

Flacăra olimpică a fost predată, miercuri, Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în cadrul unei ceremonii organizate la Atena. La ceremonie au fost prezenţi președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, ambasadorii și aproape 30.000 de spectatori.

Flacăra olimpică a fost aprinsă la 21 aprilie în orașul antic Olympia și a parcurs 2.235 de kilometri pe teritoriul grec. Flacăra a fost purtată de 430 de persoane, între care s-a aflat și un refugiat din Siria.

Președintele comitetului olimpic elen, Spyros Kapralos, i-a înmânat flacăra președintelui comitetului de organizare a Jocurilor de la Rio, Carlos Nuzman, pe stadionul de marmură din Atena, teatrul primelor Jocuri Olimpice moderne, în 1896.

Kapralos i-a invitat pe “prietenii dragi din Brazilia” să ducă flacăra “în frumoasa lor țară”.

“Brazilia așteaptă flacăra cu nerăbdare și pasiune”, i-a răspuns Nuzman, a cărui țară este acum în plină criză politică. El a promis Jocuri pline de “muzică, poezie, dragoste”.

“Rio este gata să facă istorie”, a afirmat Nuzman, estimând că Brazilia “reprezintă populația tuturor națiunilor din America de Sud”, ea găzduind primele Jocuri de pe acest continent.

“Noi construim un viitor mai bun, viitorul pe care-l merităm”, a spus el.

Flacăra va fi prezentată vineri la sediul ONU de la Geneva, apoi va ajunge la Muzeul Olimpic de la Lausanne, transportată pe lacul Leman într-o barcă de canotaj, sport drag lui Pierre de Coubertin, inventatorul Jocurilor moderne.

Ea va sosi pe 3 mai în Brazilia și va face turul acestei țări înainte de sosirea sa pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, în data de 5 august, pentru ceremonia de deschidere a JO 2016.

Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com