Confidenţialitate

Finanţarea bisericilor

De treci noaptea prin spatele Casei Poporului s-ar putea să te încânte faptul că macaralele lucrează non stop la ceea ce va deveni Catedrala Mântuirii Neamului. O stație mai încolo, la Răzoare, s-ar putea să râzi și să plângi în dreptul șantierului pentru metroul ce ar fi trebuit de vreo patru ani să ajungă în Drumul Taberei, dar n-a mai ajuns, că nu i s-au alocat bani suficienți. Nu-i vorba, anul ăsta are bani și metroul, dar uitați-vă ce anacronism monstruos… O catedrală impresionantă prin dimensiuni, dar fără valoare istorică, și un popor atât de captiv în istorie încât nici măcar un transport public mai de Doamne-ajută nu are în Capitala țării sale.

Vineri, după-amiază, au luat foc televiziunile știri, aflând că prim-ministrul Dacian Cioloș nu au prevăzut pentru 2016 bani de investiții pentru biserici și catedrale. Sâmbătă dimineață, Preafericitul Daniel l-a sunat pe premier, iar apoi guvernul și Patriarhia au dat publicității un comunicat comun din care nu se înțelege nimic. În esență, zice că se vor da bani doar dacă vor fi bani. Și da, s-ar putea să fie, că muncim cu spor și economia crește.

Aici, de fapt, nu despre bani e vorba, ci despre priorități. Cum le stabilim, cine le decide și, mai ales, cum și-a permis Cioloș să gândească măcar faptul că un popor poate fi modernizat împotriva voinței sale?

Pe de altă parte, dați-mi voie să vă mai expun și argumentele în favoarea Patriarhului. Vă vine sau nu să credeți, obiectivele de investiții ale Bisericii produc mai repede valoare adăugată în economie, pentru simplul motiv că procedurile de licitație la lucrările publice se întind pe ani de zile.

De exemplu, anul viitor, guvernul poate doar spera să termine licitațiile pentru autostrada Pitești-Sibiu, dar n-are sens să aloce bani de șantiere, căci șantierele se vor deschide abia în 2017. În același timp, Biserica Autarhică Română nu are nimănui de dat socoteală pentru bani, se chivernisește cum știe mai bine, iar la Catedrala Mântuirii chiar s-a mișcat cu talent. Estimată la peste 400 de milioane de euro, șantierul Catedralei merge strună, creând uite, niște locuri de muncă în construcții pe care statul nu e vrednic să le facă.

De ce să tăiem banii de Catedrală, când sunt niște oameni care își iau salariul exact din vrednicia Bisericii?

 

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-finantarea-bisericilor-7-decembrie-2015