Finala Eurovision: Cine sunt concurenții calificați?

Statele calificate în Finala Eurovision Song Contest de sâmbătă, 14 mai, de la Stockholm sunt: Letonia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ucraina, Serbia, Polonia, Israel, Lituania, Belgia, Azerbaijan, Rusia, Olanda, Ungaria, Croația, Austria, Armenia, Cehia, Cipru, Malta, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta și Suedia.

Piesa Ucrainei a starnit o intreaga polemică în Rusia deoarece evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea. Totuşi, organizatorii Eurovision au decis sa permita concurentei, Jamala, o cântăreaţă de jazz, să meargă mai departe în concurs.

Textul în engleză al piesei „1944” este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali  de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

BBC scrie că marele favorit din această seară este chiar concurentul Rusiei, Sergey Lazarev, cu piesa „You Are The Only One”, croită pe formatul Eurovision.

Amir, concurentul Franței, se află și el printre favoriti, cu piesa, J’ai Cherche, cantata atat in franceza, cat si in engleza.

Eurovision a ajuns anul acesta la cea de-a 61-a editie, iar Suedia gazduieste concursul pentru a șasea oară.

Care este ordinea ţărilor în concurs

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS