Filmele inspirate din realitate, favoritele premiilor Oscar 2016 – VIDEO

Filmele inspirate din fapte reale au fost dintotdeauna în atenţia Academiei americane de Film, care prezidează gala premiilor Oscar, iar cea de-a 88-a sa ediție, care va avea loc la Los Angeles, pe 28 februarie, nu va face excepţie.

Dintre cele 34 de filme selecționate la diverse categorii ale Oscarurilor, zece se bazează pe povești adevărate, scrie lefigaro.fr.

Filmul „The Revenant” al regizorului Alejandro González Iñárritu este nominalizat la 12 categorii, printre care ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cel mai bun actor” (Leonardo DiCaprio), ”cel mai bun actor în rol secundar” (Tom Hardy) sau ”cel mai bun montaj”.

Filmul prezintă povestea vânătorului Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio. Născut în jurul anului 1780 și mort în 1833, Glass este cunoscut pentru performanța de a fi ajuns în 1823 la Fort Kiowa din Dakota de Sud în șase săptămâni, după ce fusese rănit grav de un urs grizzly. Drumul său de peste 300 de kilometri, parcurs într-un mediu extrem de ostil, este prezentat de Iñárritu, care se bazează și pe cartea lui Michael Punke.

„Spotlight”, în regia lui Tom McCarthy, este nominalizat la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cel mai bun actor în rol secundar” (Mark Ruffalo), ”cea mai bună actriță în rol secundar” (Rachel McAdams), ”cel mai bun scenariu original” şi ”cel mai bun montaj”. Filmul este adaptarea unui fapt real: ancheta unui grup de ziariști de la Boston Globe, distinsă cu premiul Pulitzer în 2003. Pelicula aduce pe ecran lumea jurnalismului de investigație, relatând munca intensă desfășurată de echipa Spotlight timp de un an pentru a dezvălui scandalul preoților pedofili din Biserica catolică americană.

„The Big Short”, filmul regizorului Adam McKay, concurează la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cel mai bun actor în rol secundar” (Christian Bale), ”cel mai bun scenariu adaptat” și ”cel mai bun montaj”. Este ecranizarea cărții „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” a lui Michael Lewis, apărută în 2010. Autorul prezintă povestea simultană a mai multor actori cheie care au profitat de criza financiară din 2008. Personajele principale sunt interpretate de Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell și Karen Gillan.

„Bridge of Spies”, în regia lui Steven Spielberg, este nominalizat la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun actor în rol secundar” (Mark Rylance), ”cel mai bun scenariu original”, ”cele mai bune decoruri”, ”cel mai bun mixaj de sunet” și ”cea mai bună coloană sonoră”. „Bridge of Spies” este adaptarea unui fapt important din istorie. În plin război rece, avocatul american James B. Donovan (Tom Hanks) acceptă să îl apere pe spionul sovietic Rudolf Abel, stabilit de mai mulți ani în Statele Unite, reușind să îl scape de condamnarea la moarte. Abel este condamnat la închisoare. CIA acceptă o propunere a sovieticilor, care doreau să facă un schimb de prizonieri pentru a-și recupera spionul. James B. Donovam merge la Berlin să negocieze acest schimb.

„Room”, în regia lui Lenny Abrahamson, este nominalizat la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cea mai bună actriță” (Brie Larson) și ”cel mai bun scenariu adaptat”. El se inspiră din calvarul austriecei Elisabeth Fritzl care a reușit să iasă în 2008, când avea 48 de ani, din adăpostul antiatomic construit de tatăl ei în subsolul casei unde o ținuse sechestrată. Timp de 24 de ani a fost abuzată de tatăl ei și a născut șapte copii, dintre care trei au stat cu ea până când a fost eliberată. Lenny Abrahamson a ales să se îndepărteze parțial de realitate în filmul său, povestind faptele văzute prin ochii lui Jack, fiul de cinci ani, interpretat de micul canadian Jacob Tremblay. Acesta joacă alături de Brie Larson, care interpretează rolul principal.

„Steve Jobs”, regizat de Danny Boyle, concurează la categoriile ”cel mai bun actor” (Michael Fassbender) și ”cea mai bună actriță în rol secundar” (Kate Winslet). Este un film dedicat co-fondatorului companiei Apple, realizat după biografia destul de contestată a lui Walter Isaacson. Lungmetrajul prezintă în trei acte principalele lansări comerciale realizate de Steve Jobs și se concentrează pe relația pe care a avut-o cu fiica sa, Lisa.

„The Danish Girl”, în regia lui Tom Hooper, este nominalizat la categoriile ”cel mai bun actor” (Eddie Redmayne), ”cea mai bună actriță în rol secundar” (Alicia Vikander), ”cele mai bune decoruri” și ”cele mai bune costume”. Regizorul prezintă povestea lui Lili Elbe, născută Einar Wegener, prima femeie transsexuală care a fost supusă unor operații de schimbare de sex. Născută în 1882 și moartă în 1931, ea s-a făcut cunoscută și ca pictoriță pe scena artistică daneză. Pe ecran este interpretată de Eddie Redmayne, actor obișnuit cu metamorfozele, iar Alicia Vikander joacă rolul soției.

„Joy”, regizat de David O. Russell, este nominalizat la categoria „cea mai bună actriță” (Jennifer Lawrence). Regizorul David O Russell prezintă povestea lui Joy Mangano, care a inventat mopul Miracle Mop la începutul anilor 1990, un fel de unealtă magică destinată să revoluționeze întreținerea interioarelor. Însă, dincolo de acest aspect, filmul se concentrează pe antreprenoarea hotărâtă să reușească în viață după primii ani întunecați, o adevărată odă închinată visului american.

„N.W.A.: Straight Outta Compton”, regizat de F. Gary Gray, este nominalizat la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”. Puține filme prezintă genul rap și cu atât mai puțin miticul grup NWA, care a popularizat gangsta rap la sfârșitul anilor 1980. Filmul lui F. Gary Gray face acest lucru, avându-i drept coproducători pe rapperii Ice Cube și Dr. Dre.

„Trumbo”, regizat de Jay Roach, este selectat la categoria ”cel mai bun actor” (Bryan Cranston). Este un film biografic care prezintă povestea scenaristului Dalton Trumbo, acuzat că ar fi comunist în plin război rece, când suspiciunile invadaseră Hollywoodul. Plasat pe lista neagră, el a reușit totuși să lucreze datorită unui intermediar.