Confidenţialitate

FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, suspendat din Partidul Popular European

FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a fost suspendat din PPE.

Anunțul a fost făcut de Joseph Daul, președintele popularilor europeni.

Decizia a fost justificată de încălcările repetate ale statului de drept în Ungaria de către FIDESZ, partidul lui Viktor Orban.

Decizia a fost luată de Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru și 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret.

FIDESZ nu va mai avea dreptul de a vota în nici o reuniune a PPE și nici dreptul de a propune candidați pentru vreo poziție în cadrul Partidului Popular.

Se va înființa și un Comitet de Evaluare, condus de fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy – acetsa va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport.

Viktor Orban: plecăm noi!

Viktor Orban a declarat că FIDESZ ar fi decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European.

Nu putem fi excluși sau suspendați – am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei“, a adăugat Orban.

El a declarat că formațiunea a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European.

Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca“, a mai declarat premierul maghiar.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat,că o excludere a FIDESZ ar fi dus la o ruptură în PPE.

S-a ajuns la un compromis după ce s-a propus excluderea partidului, ceea ce ar fi dus la o ruptură în PPE. FIDESZ a luat decizia de a se suspenda.

Eu sper ca FIDESZ să nu fie exclus și nici să nu fie suspendat. Trebuie să ne concentrăm pe alegerile europarlamentare, astfel încît PPE să le cîștige”, a spus Kelemen Hunor.