Festivalul Filmului European: Yorgos Nousis a cântat pe o chitară primită din România

  • Chitaristul grec Yorgos Nousis a susţinut joi, 8 mai, un concert live de chitară clasică, în faţa unui public numeros, care a umplut sala Institutului Cultural Român.

Înaintea deschiderii Festivalului Filmului European, chitaristul grec Yorgos Nousis a susţinut joi un concert live de chitară clasică, în faţa unui public numeros, care a umplut sala Institutului Cultural Român. ‘Cânt în această seară pe o chitară primită de la un prieten drag din România’, a spus Yorgos Nousis când a urcat pe scenă.

Recitalul a inclus o adaptare pentru chitară după Bela Bartok și piese din coloanele sonore ale filmelor Zorba Grecul, Pulp Fiction, Pantera roz, Vremea ţiganilor.

Prezenţa lui Yorgos Nousis la Bucureşti a fost susținută de Fundaţia Culturală Greacă, iar recitalul a reprezentat o avanpremieră a Festivalului Filmului European, care începe astăzi, de Ziua Europei, cu un film grecesc, Miss Violence, premiat la Festivalul de la Veneţia.

Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti (Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco) şi 16-18 mai la Târgu-Mureş (Cinema Arta) şi le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic. Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului său în cinematografia mondială.

Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.

Premiul Publicului va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai, după proiecția filmului austriac Soldatul Jane (regia: Daniel Hoesl, 2013).