Confidenţialitate

Fenoment eveniment astronomic deosebit, Luna Albastră

Sâmbătă, are loc un eveniment astronomic deosebit, Luna Albastră, dică acea luna plină care poate apărea în plus față de celelalte trei observate pe parcursul unui anotimp.

În ultima perioadă, numele “Luna albastră” a fost folosit pentru a descrie două dintre cele două luni pline apărute într-o singură lună calendaristică, dar o definiţie mai veche spune că Luna Albastră reprezintă, de fapt, a treia lună plină dintre cele patru care pot apărea într-un singur anotimp.
Fenomenul care va avea loc astăzi se va produce în apropierea planetei Marte.

De deseară până mâine dimineață, Luna şi Marte vor putea fi observate pe cer, culoarea roşie a planetei Marte fiind cât se poate de vizibilă.
Pe de altă parte, Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai. Astronomii numesc acest fenomen “Opoziţia lui Marte”, deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus.

Luna Albastră apare extrem de rar, de două ori într-un singur an calendaristic. Ultima dată, un astfel de fenomen a putut fi observat în anul 1999. Următoarele evenimente vor avea loc în ianuarie şi martie 2018 şi în ianuarie şi martie 2037.