Fauci: Epidemia s-ar putea agrava semnificativ în SUA

Statele Unite ale Americii nu pot conta pe disponibilitatea unui vaccin sigur şi eficace pentru noul coronavirus, a atras atenția infecționistul Anthony Fauci, sfătuitor al președintelui Donald Trump, audiat într-o comisie a Senatului de la Washington.

Potrivit medicului, creşterea zilnică a cazurilor, în prezent în jurul cifrei de 40.000, ar putea ajunge de peste două ori mai rapidă dacă americanii nu vor lua măsuri pentru a ţine virusul sub control, notează Reuter.

California, Texasul şi multe alte state au raportat creşteri record ale noilor contaminări, ceea ce a dus la o reevaluare bruscă a eforturilor de a limita efectele epidemiei.

La momentul actual, în lume sunt dezvoltate şi testate numeroase vaccinuri pentru noul coronavirus, într-un ritm fără precedent.

Anthony Fauci a avertizat, însă, că ”nu există nicio garanţie că vom avea un vaccin sigur şi eficace”.

”Sunt foarte îngrijorat pentru că situaţia s-ar putea înrăutăţi foarte mult”, a spus specialistul.

Oficiali din domeniul sănătăţii au observat că tot mai mulți americani, în special adulţii mai tineri, ignoră recomandările.

Multe state, în care virusul este acum în plină expansiune, au început redeschiderea afacerilor fără să fi fost îndeplinite condiţiile stabilite de guvern pentru a face acest lucru în siguranţă.

Există temeri că sporirea infecțiilor se vor amplifica în această săptămână, când americanii sărbătoresc Ziua Independenţei, pe 4 iulie.

Peste 126.000 de americani au murit de COVID-19, boală cauzată de virusul SARS-CoV-2, şi milioane şi-au pierdut locul de muncă pe măsură ce companiile şi şcolile au fost închise pentru a conţine răspândirea virusului. Economia americană s-a contractat brusc în primul trimestru şi este de aşteptat ca declinul să fi continuat în perioada aprilie-iunie.

Los Angeles, al doilea cel mai mare oraş american, a devenit un nou epicentru al epidemiei din SUA. Comitatul din care face parte metropola a raportat, luni, aproape 3.000 de cazuri noi.

Un alt punct fierbinte este Texasul, unul dintre statele care s-a grăbit să reia activitățile economice.

Marţi, guvernatorul Greg Abbott a extins ordinele date spitalelor ca paturile să rămână disponibile pentru cazurile severe de COVID-19.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS