Confidenţialitate

Facebook recunoaște: a permis unor companii de telefonie acces la date din telefoanele utilizatorilor

Facebook a recunoscut că a încheiat acorduri cu zeci de producători de telefoane mobile prin care au obținut acces la date ale utilizatorilor, și ale prietenilor acestora, dezvăluie publicația New York Times.

Printre producători se numără Apple, BlackBerry sau  Microsoft.

Totul a ieșit la iveală în contextul scandalului mondial în care Cambridge Analytica a recunoscut că a folosit datele a zeci de milioane de conturi de Fb pentru a influența alegerile prezidențiale ale Statelor Unite.

Samsung, Amazon, Apple, BlackBerry sau  Microsoft sunt printre cei 60 de producători de telefoane mobile care au semnat acorduri cu rețeaua de socializare Facebook, prin care aceştia au avut acces la informaţii personale ale prietenilor utilizatorilor reţelei de socializare, scrie  New York Times.

Acordurile au permis rețelei de socializare să se extindă, iar producătorilor de dispozitive să ofere clienţilor lor servicii precum cele de mesagerie, butoane like şi agende cu adrese. Potrivit Facebook, producătorii de dispozitive parteneri, precum Apple şi Amazon, nu au putut ”să integreze funcţiile Facebook în dispozitivele lor fără acordul utilizatorilor”.

 

Situația a fost semnalată și de un reporter al publicației New York Times care a  folosit o aplicaţie pe un telefon blackberry pentru a se loga la Facebook şi a constatat că aplicaţia poate obţine date detaliate despre 556 dintre prietenii săi. Între aceste date s-au aflat statutul relaţiilor lor, religia şi orientarea politică, precum şi evenimente la care intenţionează să participe.

Facebook spune însă că a  început să închidă o parte dintre aceste acorduri despre care nici nu s-a știut până acum. Încă din aprilie a anulat o parte dintre acorduri, după scandalul Cambridge Analytica, în care s-a descoperit că  firma de consultanță a folosit datele personale a aproape 90 de milioane de utilizatori din toată lumea pentru a țintit  o campanie de publicitate plătită care să influenţeze alegerile prezidenţiale câștigate de Donald Trump.

Între timp, Apple anunță că va permite de acum utilizatorilor săi, ca atunci când deschid browserul Safari, să aibă opțiunea de a nu afișa locația sau activitatea lor.