Confidenţialitate

„Fabrica de 10”, în culisele sportului cu cele mai multe medalii olimpice din epoca dictaturii comuniste

Pe 20 şi 27 octombrie, emisiunea TVR „Adevăruri despre trecut” pătrunde în lumea închisă a gimnasticii de performanță. Documentarul „Fabrica de 10”, realizat de Irina Luca detaliază poveștile despre înfometare, bătăi și jigniri, care au fost în culisele gimnasticii românești.

Pentru „Fabrica de 10”, documentarul pe care TVR 1 îl va difuza în două părți în emisiunea „Adevăruri despre trecut”, Irina Luca a stat de vorbă cu foste gimnaste olimpice și antrenori.

„În epoca dictaturii comuniste, gimnastica, sportul cu cele mai multe medalii olimpice era, pentru privitori, prilej de mândrie și bucurie națională. Când admiram săriturile incredibile, grația, concentrarea gimnastelor și ascultam emoționați Imnul României, nu bănuiam abuzurile din spate. Astăzi, povești despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep sa iasă la iveală”, spune realizatoarea documentarului.

Întrebat cât de politizată era gimnastica în România, Stejărel Olaru răspunde: „Totul era politizat, nu doar gimnastica. Așa era construit sistemul. Gândiți-vă că Ceaușescu ajunsese să indice câte medalii să câștige un sportiv sau o echipă care participa la un campionat internațional. Am aflat, de exemplu, că la sfârșitul anilor ’70, Elena Ceaușescu obișnuia să indice ca Nadia să aducă „vreo 2 – 3 medalii de aur”. Atâta timp cât sportul facea excelență, nu numai în gimnastică, ci şi în fotbal, tenis, handbal, Nicolae şi Elena își dădeau cu părerea, iar părerea lor se transforma în obiectiv politic”.

După ce a studiat arhivele Securității și ale Ministerului de Externe, cele 36 de volume din Dosarul „Problema Sport”, istoricul Stejărel Olaru a scris cartea „Nadia și Securitatea”, povestea păienjenișului de informatori și decidenți politici din jurul sportivei.

Cele două părți ale documentarului „Fabrica de 10” vor putea fi urmărite sub genericul „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1, miercuri, pe 20 şi 27 octombrie, la ora 22.00.

FOTO: Captura TVR1