Confidenţialitate

Viceprimar Mariupol: Sute de cadavre de pe străzi au dispărut. Rusia ascunde urmele atrocităților. Situația umanitară este îngrozitoare | AUDIO

Forțele ruse au pătruns în orașul Mariupol, care este atacat încontinuu de la începutul războiului.

Partea civilă – aproape 70% din oraș- este controlată acum de ruși.

Localnicii au început să primească permise de deplasare.

Singura zonă controlată de ucraineni este cea industrială, mai exact uzinele Azovstal, bombardată intens în aceste ore.

Alături de militari, în oțelărie, s-ar afla și civili, iar autoritățile cer evacuarea lor în sigurnață.

Viceprimarul orașului Mariupol, Serghei Orlov, a vorbit pe larg, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa FM, despre situația orașului, a civililor, dar și a controversatelor crematorii mobile pe care rușii le-ar fi folosit ca să ascundă cadavrele civililor.

-Cum rezistă Mariulpol în fața atacurilor ruse? Încă mai rezistă?

– Mariupol rezistă cu ultimele puteri și posibilități. Nu avem decât moralul și potențialul ridicat al Armatei ucrainene. Pentru că altfel, noi suntem blocați, de peste 15 zile, nu avem mâncare, apă, utilități, nu avem nici un ajutor. E foarte dificil. Știm că rușii au adus mai multe echipamente și arme, iar 15.000 de soldați sunt în zona Mariupolului. Rușii folosesc armament greu, avioane, artilerie, tancuri, bombe, pentru a captura Mariupol. Oricum, totul este distrus în oraș și o grămadă de civili au fost amorâți. Armata ucraineană face tot ce poate ca să apere o parte din oraș, dar e foarte greu, fără arme, fără ajutor livrat de Occident.

– Înțeleg că partea civilă a orașului este controlată de ruși.

Nu tot orașul, dar o mare parte din el. Armata ucraineană continuă să apere sudul orașului, zona industrială, uzinele Azovstal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

– Ce înseamnă, de fapt, că rușii controlează, de fapt, un oraș aproape distrus?

Ei au ocupat și controlează 70% din oraș. Oricum 90 % din oraș este afectat de bombardamente, iar 40 % e distrus total. Am calculat: 950 de blocuri sunt total distruse, la fel, 21.000 case private și 70% dintre spitale, școli, grădinițe, toul e distrus. Acestea sunt cifrele distrugerilor din orasul meu.

-Câți civili mai sunt în oraș?

Estimăm că 120.000 de oameni sunt încă în Mariupol. 5-10 % dintre ei sunt copii.

-Se mai pot face evacuări?

Nu, Rusia a stopat toate evacuările. De 15 zile nu mai avem nici o cale de evacuare. Unii îndrăznesc să plece în mașini particulare sau pe jos. Dar acum Rusia deportează cetățeni. Îi presează să meargă în Rusia. 4-5 mii de locuitori din Mariupol sunt în această situație.

-Există vreo cale de a primi ajutoare?

Nimic. Rusia a stopat toate ajutoarele. Nu putem primi nimic. Oamenii suferă de foame, de sete, e o situație umanitară îngrozitoare.

-Câți răniți sunt în oraș?

Nu știm. Estimăm că 21.000 au fost uciși în urma atacurilor aeriene sau a bombordamentelor la sol. Nu știm câți sunt răniți. Nu ne putem imagina. 80% din spitale au fost distruse. Doctorii care mai sunt încearcă să ofere asistență medicală. Sunt mulți oameni care au nevoie de ajutor medical și prea puțini doctori.

-Ce ne puteți spune despre folosirea de către Armata rusă a crematoriilor mobile?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noi avem informații. Știm că Rusia a adunat cadavrele de pe străzi. Știm că le-au promis mâncare localnicilor care încă mai sunt în oraș, pentru a-i forța să adune cadavrele de pe străzi. Pentru a curăța orașul. Localnicii povestesc că multe cadavre aflate în gropi comune au fost luate și duse în altă parte. Avem o serie de informații, potrivit cărora Rusia ascunde cadavrele chiar în alte teritorii din Donețk. Acum câteva săptămâni erau sute de cadavre pe străzi, acum au dispărut. Nu înțelegem cum, dar Rusia ascunde urmele crimelor sale. Adunăm dovezi în acest sens.

-Președintele Zelenski spunea că atrocitățile din Mariupol ar putea fi de 10 ori mai mari decât cele din Borodianka.

Amploarea crimelor din Mariupol poate fi de 10 ori mai mare decât cele de la Bucha sau Borodianka. Noi estimăm că 21.000 de oameni au fost ucisi aici.

Foto: Serghei Orlov