Confidenţialitate

Exclusiv: Diferențe uriașe între județe la testarea Covid-19 AUDIO

Timișul este județul cu cea mai mare rată de infectare (3,84 la mie), dar este și județul care testează cel mai mult (4,5 la mia de locuitori).

Potrivit datelor obținute de corespondenții Europa FM, din 27.362 teste PCR raportate miercuri la nivel național, 2.712 au fost făcute în județul Timiș, în vreme ce județul Caraș Severin a raportat doar 40 de teste, dintre care 38 pozitive.

Diferențele dintre județe în ce privește testarea sunt uriașe: de la o rată de 4,5 teste la mia de locuitori în Timiș, la 0,3 la mie în Vrancea și în Brăila sau chiar 0,1 la mie în Caraș Severin.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că scăderea numărului de teste a devenit vizibilă din decembrie încoace:

”Poate să fie acea teamă a oamenilor de a se mai prezenta la testare pentru că, automat, urmează o carantină de 10 sau de 14 zile. Poate să fie, în egală măsură, acea disponibilitate de teste rapide, oamenii care au simptome își procură acele teste rapide și le prelucrează acasă și atunci și acest lucru poate să contribuie ca explicație la scădere numărului de testări.”

Datele obținute de corespondenții Europa FM în țară arată că județele care au un nivel scăzut de testare sunt bine plasate în raportările privind cazurile de coronavirus.

”Este o problemă care ține foarte mult și de factorii locali. Fiecare unitate administrativă trebuie să aibă grijă de populația pe care o are în jur și cred că printr-o comunicare importantă, printr-o accesibilitate corectă la testare, se poate ajunge la un nivel mai bun de testare, care să ne ajute să avem o imagine mai bună la ceea ce se întâmplă”, a mai spus medicul Andreea Moldovan, pentru Europa FM.

Județul Vrancea are cea mai scăzută rată de infectare la nivel național – 0,4 la mie -, dar și una dintre cele mai scăzute rate de testare: 0,3 la mie potrivit datelor din 16 februarie.

Bucureștiul este la jumătatea acestui clasament, cu 4.760 de teste raportate miercuri, ceea ce corespunde unei rate a testărilor de 2,2 la mie. Capitala nu comunică cifrele defalcat, prin urmare testele declarate miercuri includ și testele rapide, pe care alte județe nu le includ deloc în raportări.

De la începutul pandemiei, numărul de teste efectuate în fiecare județ au fost accesibile doar în unele județe și nu au fost niciodată transmise publicului de autoritățile care au gestionat “comunicarea strategică” la nivel central.

La toate solicitările jurnaliștilor, Grupul de Comunicare Strategică răspundea că nu are aceste date la dispoziție, deși pe ele își bazează raportările zilnice la nivel național.

Ministerul Sănătății promite că va crea un sistem transparent și va obliga autoritățile județene să comunice zilnic și clar datele privind testarea.

Teste PCR raportate pe 16 februarie

 

NATIONAL 27.362

 

 

 

 

 

 

TIMIS 2.712
CARAS 40 (38 pozitive)
VRANCEA 174
BRAILA 94
BRASOV 643
BUCURESTI 4760 (teste PCR și teste rapide)
 

NEAMT

555
IASI 1144
ALBA 840
GALATI 570
CONSTANTA 889
CLUJ 1493
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alice Iacobescu