EUROVISION 2016: Ultimele zile pentru înscrierea pieselor la Selecţia Naţională Eurovision

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2016 o pot face până duminică, pe 7 februarie.

Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea „Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2016” înscrisă pe plic sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro.

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Înscris în lupta pentru titlul de Capitală europeană a culturii 2021, Baia Mare va găzdui show-urile Selecţiei Naţionale în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”.

Spectacolele în urma cărora vom afla piesa care va reprezenta România la Eurovision se vor desfăşura  vineri, 4 martie şi pe  6 martie. Ambele showuri vor fi transmise în direct de TVR.

În semifinala Selecţiei Naţionale Eurovision vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.

În finala Selecţiei Naţionale Eurovision, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision Song Contest  au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.