Confidenţialitate

Europa FM Live Music: Concertul fabulos ABBA din noiembrie 1979, de pe Wembley Arena

Cât de relevantă mai poate fi o trupă ce s-a oprit din cântat acum 39 de ani și care a marcat adânc istoria muzicală și s-a confundat cu stilul pop?

ABBA, mașina suedeză de hituri se întoarce, iar noi vă prezentăm in aceasta seara, la Europa FM Live Music, un concert fabulos al trupei, din noiembrie 1979, pe Wembley Arena.

Cvartetul suedez a preferat întotdeauna studioul de înregistrări și n a fost mai niciodată mulțumit de spectacolele live. Cu toate astea, cei patru au cedat, iar punctul culminat al acelui turneu a fost seria de șase concerte consecutive pe arena acoperită de lângă faimosul stadion de fotbal Wembley.

Concertele încep cu un cântec tradițional suedez, prelucrat la sintetizator de Benny într-un mod spectaculos și eteric, Gammal Fabodpsalm, ca apoi, după aceste momente de tensiune, mulțimea să erupă la auzul” Voulez-Vous”.

Abba reușește un număr de magie de muzicală și oferă publicului un set puternic de hit-uri. Chiar dacă a concertat mai puțin față de trupele contemporane, ABBA dă dovadă de multă dezinvoltură, jocuri de voci. Dar mai ales o pricepere și agilitate de a slaloma printre aranjamente complexe care transformă piesele.

”Voulez-Vous” este un hibrid progressive/disco, ”Gimme, Gimme, Gimme” ajunge o fuziune între pop, disco și rock, ”Thank You For The Music” se duce în cabaret, iar ”Intermezzo” nr 1 se duce spre clasic, la fel cum o face si inceputul de la ”Summer Night City”.

Ce am puteam alege pentru exemplificare? Orice alegere am face este insuficientă pentru a arată ansamblul acestui moment de perfect pop.

Și totuși ”Dancing Queen” ar putea fi această mostră, acea fotografie a unui moment unic. Și poate nu e niciun mister de ce ”Dancing Queen” continuă să fascineze. Este atrăgătoare și euforică și încapsulează în ea bucuria fără griji a tinereții. Frida declara la un moment dat că muzica pe care au compus-o Benny și Bjorn pentru ea și Agnetha a făcut-o să izbucnească în plâns. Numai și numai din pură fericire că ar putea să cânte această melodie.

Muzica frumoasă nu are nevoie să fie complicată, iar piesa asta demonstrează că cel mai bun duet de voci feminine s-a întâlnit cu cel mai prolific cuplu de compozitori.

În așteptarea noului album ABBA, din care am apucat să ascultăm trei cântece, simțim cum ceasul se întoarce și ne trage într-un timp când fardul strident și sacourile cu bureti la umeri deveneau modă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noiembrie este Luna ABBA la Europa FM!  Mai multe despre surprize Europa FM din această lună pe www.europafm.ro/abba