Euronews: Rezultatul alegerilor parlamentare din Turcia, un mesaj clar pentru politicieni

Alegerile legislative din Turcia au transmis mai multe mesaje clasei politice, între care faptul că vor ca problema kurdă să fie tratată în Parlament, iar partidele să formeze o coaliţie, comentează Euronews, în pagina electronică.

Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea Partidul Justiţie şi Dezvoltare de 13 ani, ţara părând să intre în era coaliţiilor. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri.

Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd (Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi.

Formațiunea nu a fost aleasă doar de kurzi, ci şi de patru grupuri ale opoziţiei. Astfel, mesajul transmis de alegători pare să fie acela că ei vor ca politica kurdă să ocupe un loc legitim pe scena naţională.

Un alt rezultat primordial al acestor alegeri este acela că cetăţenii au rezistat apelului şefului statului, hotărât să modifice Constituţia ţării pentru instituirea unui regim prezidenţial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS